Många som har fotografering som sin största passion har troligtvis aldrig ens provat på att fotografera i studio, än mindre genomfört en komplett studiosession. Detta trots att tanken på att fota i en professionell studiomiljö kan vara både lockande och spännande. Det som kanske avskräcker många är en rädsla att misslyckas eller att man inte kommer leva upp till sina förväntningar. Det kan också vara oron att det är svårt och komplicerat, eller att det kostar mycket.

 

Varför ska man testa studiofotografering?

Dessa rädslor är i de flesta fallen obefogad, som många andra rädslor vi människor så ofta har, och de kan ofta förebyggas och motverkas genom att man förbereder sig tillräckligt inför studiosessionen. Att fotografera i studio är otroligt givande och det är en värdefull och rolig erfarenhet som man åtminstone borde prova på om man har ett stort intresse av fotografering.

De största fördelarna med att plåta i studio är givetvis att man har full kontroll över ljuset och kan skapa effekter som är svåra att få till utomhus eller i vardagsrummet. Dessutom har man tillgång till professionell utrustning som är dyr att skaffa själv, vilket gör att man har mycket större möjligheter att få till väldigt skarpa och rena bilder även med den billigaste systemkameran.

Designera vill uppmuntra alla som är sugna på att prova på eller börja med professionell studiofotografering att göra det! Vi förstår att det kan vara skrämmande eller svårt att komma igång, och kostnaden gör att man känner att man har för mycket att förlora på att ens kliva in i en studio. Därför har du möjlighet att prova på studiofotografering gratis hos oss, och vi har även en generös rabatt för studenter och även en rabatt om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Nedanför följer också ett tips på hur du kan spara ännu mer.

För att få ut så mycket som möjligt av din första studiofotografering har vi sammanställt fem snabba tips om vad som kan vara bra att tänka på och förbereda inför plåtningen.

 

1. Hitta en modell

Den mest givande och kanske också svåraste typen av fotografering är att fota en levande person. Det är också något som troligtvis väcker mest nervositet och rädsla för nybörjare. Det kräver ett visst samspel och kommunikation jämfört med att fotografera en inredningsdetalj eller mannekängdocka. Därför är vårt tips att kanske inte boka upp Isabella Scorupco för din första studiosession. Det bästa är om du har någon intressant person i din närhet, någon med en stark personlighet eller utstrålning. Det behöver inte vara någon som tar betalt utan kan vara en kompis eller nån som vill prova på att bli modell och behöver portfoliobilder. Erbjud själva bilderna som ersättning för modellandet! Du kan också ge bort en “bli-modell-för-en-dag”-present till en släkting. Var kreativ! Men det viktigaste är att det är någon som du känner dig bekväm med för din första session.

 

Hitta en modell till studiofotograferingen

Försök hitta någon intressant person i din närhet, någon med en stark personlighet eller utstrålning. Var kreativ!

 

2. Fota med kompisar

Om du går ihop med ett gäng kompisar med samma intresse och delar på kostnaden blir det inte så hemskt dyrt som man kan tro. Har du personer i din närhet som också är intresserade av fotografering? Föreslå att hyra en fotostudio tillsammans! Du kanske känner någon som vill prova på att vara modell, och någon som gillar inredningsdesign? En annan kompis vill bli frisör och ja … du fattar poängen. Gör det till en kul grej! Förutom de uppenbara ekonomiska fördelarna är det också bra att kunna turas om att justera ljussättningen, stryka kläder eller fixa fika.

 

3. Jobba tillsammans med modellen

Det kan vara lätt att glömma att modellen är en livs levande människa och inte ett objekt! Ett tips är att lära känna modellen lite dagen innan. Särskilt om det är en gammal kompis som du inte hört av dig till på ett år, men plötsligt dagen innan plåtningen skickade du ett sms och frågade om han eller hon vill vara modell! Låt modellen vara delaktig i planeringen av plåtningen och fråga om han eller hon har några idéer eller önskemål. Det kommer att göra en otrolig skillnad. Glöm inte att kommunicera under plåtningen också och göm dig inte bakom kameran!

 

4. Planera ljussättningen

Det är fördelaktigt att planera ljussättningen inför studiosessionen, eftersom det mest tidskrävande är att få till bra ljussättning. Tiden i studion är begränsad och kostar pengar, så ju mer du har förberett hemma desto mer tid har du i studion. Läs gärna vår artikel om verktyg för att planera ljussättning i studio. Planera minst två eller tre olika ljusuppsättningar, lite beroende på hur mycket tid du har bokat i studion. Det enklaste är givetvis att börja med ett ljus och testa sig fram i början. När man har koll på en ljuskälla så kan man lägga till ytterligare en osv. Det finns många guider och tips om ljussättning på nätet i forum och bloggar. Läs på, planera och dubbelkolla också att du har all utrustning som behövs för en specifik uppsättning. Antingen att det finns i studion, om du kan låna eller om du vill hyra eller köpa egna grejer.

Hyr fotostudio Göteborg

Planering av ljussättningen är en av de viktigaste sakerna att förbereda inför fotograferingen. Personalen på hyrstudion kan hjälpa dig med sin kunskap!

 

5. Ställ frågor till fotostudion

Om du har bestämt dig för att hyra en studio är de som hyr ut den mer än villiga att svara på alla slags frågor du har och dela med sig av sin erfarenhet, vare sig du hyr fotostudio av Designera eller någon annan studio. Du kan också oftast få assistans vid själva fotograferingen. Men fråga först vad som gäller! Någon av oss på Designera assisterar dig när du bokar gratis studiotid under utvalda tider om du vill det, och om du hyr studion erbjuder vi assistans som tillval.

 

Det kan vara lite läskigt att ta första steget och börja fotografera i studio, men vi hoppas att du har fått lite användning av våra tips och att du vågar ta steget och prova på studiofotografering. Vi tror att du kommer att få en väldigt givande erfarenhet, nyttig kunskap och stärkt självförtroende i din framtida fotografering, även utanför studion!

 

Fem tips inför studiofotograferingen

av Designera tid att läsa: 5 min
0