Riktigt snygga och professionella bilder kräver ofta en hel del förarbete såsom planering av ljussättningen. Detta gäller inte minst fotografering i studio där man har mer kontroll över ljuset. Var ska blixtarna placeras för att få en balanserad ljussättning? Vilken styrka ska jag ha på bakgrundsljuset för att modellens ansikte ska framhävas snyggt? Det kan kanske kännas som ett trist jobb som kräver att man tar fram papper, penna och mattekunskaper. Kanske är det roligare att bara köra och testa sig fram tills man får en schysst bild. Men det här kan både bli dyrt, genom inköp eller hyra av studioutrustning man egentligen inte behövde, eller att värdefull studiotid försvinner om man hyr studio, modeller och allt annat som kostar.

När man har fått till den där perfekta ljussättningen en gång så kan det vara smart att dokumentera avstånd, inställningar och förhållanden i ett ljussättningsdiagram. Hur långt ifrån modellen ställde jag huvudbelysningen för att få till den där perfekta bilden? Var lade jag servetten som jag ritade diagrammet på? Att ha din gamla ljusuppsättning sparad på din dator gör att du slipper uppfinna hjulet igen och sparar din planeringstid inför nästa fotosession.

Ett roligare, snyggare och smartare sätt än papper och penna kan vara att använda sig av tekniken och de smarta verktyg man kan hitta på nätet. Här listar vi två gratisverktyg som kan hjälpa dig att planera och dokumentera din ljussättning i datorn. Det första heter Virtual Lighting Studio och hjälper dig att planera ljussättningen av ett porträtt av en modell. Det andra verktyget heter Sylights och erbjuder ett modernt sätt att skapa, spara och även dela med dig av dina ljussättningsdiagram!

Virtuell ljussättning av modell

 

Ljussättning fotomodell

Virtual Lighting Studio hjälper dig att planera ljussättningen av en modell

 

Virtual Lighting Studio låter dig välja bland fyra olika 3D-animerade modeller som man virtuellt kan ljussätta med upp till sex olika studioljus och se effekten av ljusuppsättningen. Ljuskällorna kan man ställa in på alla möjliga sätt, som avstånd, vinkel och styrka. Man kan till och med lägga på gelfilter och tillbehör på ljusen. Klickar man på knappen “solo” så visas endast det ljuset och gör det väldigt smidigt att se vilket ljus endast den ljuskällan ger. Om du väljer något annat än automatisk TTL kan du ställa in slutare, bländare och ISO på kameran och ta upp till sex bilder som du sedan kan jämföra med varandra. Man kan byta vy från porträttbilden till en överblicksbild där man lättare kan se placeringen av studioblixtarna.

Det är ganska skojigt att leka med inställningar och positionering av ljusen eftersom det är så enkelt. Man får respons på ändringarna direkt genom att man ser hur bilden skulle bli, och 3D-modellen blir aldrig otålig eller trött!

Verktyget är gratis och kräver ingen installation utan körs direkt i webbläsaren. Utvecklaren Zvork rekommenderar att köra verktyget med Google Chrome.

 

Skapa och spara ljussättningsdiagram

 

Dokumentera ljussättning fotostudio

Med Sylights kan man planera fotosessioner och dokumentera, ladda ner och dela sina ljussättningsdiagram med andra

 

Sylights är en onlinetjänst för fotografer som vill dokumentera sina fotografier genom ljussättningsdiagram. Det är framförallt tänkt som ett sätt för fotografer att dela med sig av sina idéer och diagram. Av den anledningen är det väldigt socialt. Man kan skapa en personlig profil på sidan, kommentera och “ljussätta” (gilla) andras foton och uppsättningar och ladda upp sina färdiga diagram direkt i olika bildlagringstjänster. Men det är också perfekt om du bara vill skapa och spara ditt diagram på nätet för att kunna gå tillbaka till det vid ett senare tillfälle när du ska ta ett liknande foto igen.

Verktyget är enkelt att använda; man högerklickar på diagrammet som representerar en studio eller var du nu ska fota, väljer ett objekt och drar det till valfri plats. Föremålen man kan välja är allt möjligt som du kan tänkas ha vid en fotografering, från kamera till ljuskällor, ljusformare och objektet du har fotat. Du kan ställa in skala och rutnät som det passar dig och du kan snurra och ändra storlek på föremålen.

Man kan skriva en beskrivning och anteckningar och även ladda upp bilden som man tog med just den uppsättningen för att se resultatet man fick eller visa det för andra. Det går att ladda ner sina diagram, men för att spara sina diagram/bilder och ta del av andra funktioner krävs att man skapar ett gratiskonto.

Sylights är förutom ett fantastiskt verktyg även en inspirationskälla om du har slut på idéer eller vill utveckla din fotografering genom att ta del av andra fotografers kreationer. Det finns tusentals fotografier skapade av andra användare i galleriet som du kan bläddra igenom. Det är annorlunda än andra gallerier på det sättet att du förutom att se slutresultatet också kan se vilken ljusuppsättning fotografen har använt, vilket gör att du själv enkelt kan återskapa en bild du gillar i ditt egna projekt! Varför inte använda Sylights som en portfolio där du inspirerar andra?

Vi hoppas att onlineverktygen vi tipsat om ovan kan hjälpa dig med din fotografering. Vad tycker du om dem? Har du använt dig av Sylights eller Virtual Lighting Studio själv och har de hjälpt dig? Har du hittat andra tjänster eller verktyg som du tycker är bra för att planera och dokumentera din studiofotografering? Eller har du allmänna tips om arbetsflödet kring en fotosession? Kommentera gärna här nedan och dela med dig av din erfarenhet!

När du har hittat de rätta verktygen och planerat din fotografering är det kanske dags att testa din idé i en riktig fotostudio? Vi erbjuder dig att prova på studiofotografering eller bara testa vår studio i Mölndal utanför Göteborg helt gratis och utan förbindelser.

Ljussättning i studio med smarta verkty…

av Designera tid att läsa: 4 min
0